ict

alles over ict

afbeelding systeem beheren

systeembeheerder

ict systeembeheerders

Een systeembeheerder is een ICT vakman die verantwoordelijk is voor het alledaags beheer en het onderhoud van de ICT systemen binnen een onderneming. Bij computerproblemen of andere technische moeilijkheden is de systeembeheerder degene die behulpzaam optreedt om de moeilijkheden te verhelpen. Grotere bedrijven maken soms onderscheid tussen een systeembeheerder en een netwerkbeheerder, echter betreft het in de meeste situaties één functie. Wanneer je een systeembeheerder wilt inschakelen, denk dan eerst eens bij jezelf na wat de grootte van je kantoor is. Is het wenselijk dat er elke dag een systeembeheerder voorhanden is? Leid je een firma met veel personeel en een complex IT systeem, dan is een systeembeheerder in vaste dienst aan te bevelen. Wil je het systeembeheer uitbesteden maar wil je niet echt in een nieuwe werknemer investeren, dan kan het een goed idee zijn om slechts deels uit te besteden. In deze situatie laat je een ICT systeembeheerder je netwerk onderhouden, om in te grijpen wanneer er iets mis gaat. Ook als je periodiek een controle wilt, is uitbesteden een verstandige optie.
  • ict systeembeheerder Een systeembeheerder is een ICT expert die verantwoordelijk is voor het periodiek beheer en het onderhouden van de ICT netwerken binnen een organisatie. Bij computerproblemen of andere technische complicaties is de systeembeheerder degene die behulpzaam optreedt om de problemen te verhelpen. Grotere bedrijven maken soms onderscheid tussen een systeembeheerder en een netwerkbeheerder, daarentegen betreft het in de meeste situaties één functie. Als je een systeembeheerder wilt inhuren, denk dan eerst eens bij jezelf na wat de omvang van je bedrijf is. Is het noodzakelijk dat er elke dag een systeembeheerder voorhanden is? Leid je een firma met tientallen personeel en een ingewikkeld IT systeem, dan is een systeembeheerder in vaste dienst aan te bevelen. Wil je het systeembeheer uitbesteden maar wil je niet in een nieuwe werknemer investeren, dan kan het een goed idee zijn om slechts voor een deel uit te besteden. In dit geval laat je een ICT dienstverlener je netwerk monitoren, om in te grijpen wanneer er iets verkeerd gaat. Ook als je regelmatig een controle wilt, is uitbesteden een slimme optie.

Netwerk laten beheren

In een bedrijf is de netwerkbeheerder diegene die regelt dat de apparatuur met elkaar kan communiceren. Uiteraard computers, maar denk ook aan printers, modems, telefoons, switches, en camera’s. De hoeveelheid (verschillende) apparaten maken een netwerk gecompliceerd en gevoelig voor ellende. Je zorgt voor het designs, het opzetten, het beheer, het onderhoud en de security van een netwerk. Het werk van een netwerkbeheerder kan bestaan uit het analyseren, testen, problemen oplossen en evalueren van bestaande systemen, internetsystemen of een onderdeel van een netwerk. Soms voer je onderhoudswerkzaamheden aan het netwerk uit. De dagelijkse werkplek van een netwerkbeheerder is bijvoorbeeld de ICT-afdeling van een onderneming of een bedrijf dat is gespecialiseerd in ICT. Bij kleinere organisaties is een netwerkbeheerder vaak ook de systeembeheerder. Dat betekent dat je dan ook verantwoordelijk bent voor de werking van de apparaten die op het netwerk zijn aangesloten. Binnen kleinere bedrijven kan het beroep netwerkbeheerder meestal niet gezien worden als een volledige functie. Het is ook denkbaar dat een netwerkbeheerder werkzaam is als adviseur, omdat bureaus te maken kunnen hebben met ingewikkelde netwerken, waardoor er behoefte is aan specifieke kennis van buitenaf.
  • Netwerkbeheerder In een onderneming is de netwerkbeheerder diegene die ervoor zorgt dat de systemen binnen een bedrijf met elkaar kunnen communiceren. Uiteraard laptops, maar denk ook aan netwerkprinters, modems, telefoons, switches, en camera’s. De hoeveelheid (verschillende) apparaten maken een netwerk ingewikkeld en gevoelig voor moeilijkheden. Je zorgt voor het designs, het opzetten, het beheer, het onderhoud en de beveiliging van een netwerk. Werkzaamheden kunnen bestaan uit het analyseren, testen, moeilijkheden oplossen en evalueren van bestaande netwerksystemen, internetsystemen of een gedeelte van een netwerk. Soms voer je onderhoudswerkzaamheden aan het netwerk uit. De dagelijkse werkplek van een netwerkbeheerder is bijvoorbeeld de ICT-afdeling van een kantoor of een bureau dat is gespecialiseerd in ICT. Bij kleinere organisaties is een netwerkbeheerder vaak ook een systeembeheerder. Dat betekent dat je dan ook verantwoordelijk bent voor de juiste werking van de computers die met het netwerk zijn verbonden. Binnen kleinere bureaus kan het beroep netwerkbeheerder vaak niet gezien worden als een volledige functie. Het is ook denkbaar dat een netwerkbeheerder werkzaam is als consultant, omdat organisaties te maken kunnen hebben met ingewikkelde netwerken, waardoor er behoefte is aan specialisme van buitenaf.
Klik hier